
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Reduction in Force/Civil Service Rule 511 

 

Who in my classification will be laid off first? 

- The order of lay-offs is generally determined by your total seniority in classification within 
your department. 
 

I am being laid off; may I bump to a different department? 
  

- Bumping rights are available only within your department. 
 
Is bumping down in classification my only option? 

 
- You may laterally bump into a classification of equal compensation if you have 

previously held the classification and have more total seniority in class than the 
employee currently occupying the lateral position. 

 
Can an employee in a higher classification bump me even if I have more seniority? 

 
- An employee may demote into a lower classification even if he/she has less seniority 

than the employee occupying the lower position.  However, an employee demoting into 
the lowest classification in the department must have more total City seniority as a 
regular employee to displace an employee occupying a position in the lowest class. 
 

May I bump into a classification even if I have not held that job before? 
 

- You may only demote or laterally bump into a classification you have previously held. 
 
Does my work performance have anything to do with the order of lay-offs? 

 
- Work performance only impacts the order of lay-offs when two or more employees have 

the same seniority date. 

- If employees with the same seniority date are comparable in performance, the time/date 
the application for the position was filed with Civil Service is used to break the tie.  

 
I was offered an option to bump; how long do I have to decide if I want to accept it? 

 
- You must accept your bumping option no later than the end of the next working day, that 

the Civil Service office is open, after you receive written notice of lay-off.   

 
What happens if a position becomes available in my classification after I am laid-off? 
 

- An employee laid-off, transferred to an equivalent classification, or demoted to a lower 
classification has re-employment rights for two years, as provided in Civil Service Rules 
511 and 401.1. 


